Wat is orthomoleculaire therapie

Professor Linus Pauling gebruikte voor het eerst de term ‘Orthomoleculair’. Ortho komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond. Moleculair staat voor moleculen, de kleinste deeltjes van een stof dat nog de chemische eigenschappen van die stof bezit. Hij legde de basis voor de toepassing van voeding en supplementen voor de preventie en behandeling van ziekten.

Orthomoleculaire therapie is eigenlijk een synoniem voor voedingsgeneeskunde. Eeuwen geleden wist men al dat voeding een geneeskrachtige werking kan hebben. Zo stelde Hippocrates “Let food be the medicine, and let medicine be thy food”.

De klinische Psycho-Neuro-Immunologie (k-PNI) onderzoekt de invloed van voeding en leefstijl op gezondheid en ziekte. De therapie is erop gericht de gezondheid te bevorderen of ziekteprocessen te herstellen. De behandeling heeft tot doel om met de juiste stoffen (vitamines, mineralen, en andere noodzakelijke voedingstoffen) die het lichaam op dat moment nodig heeft, het zelf-herstellend vermogen te ondersteunen en opnieuw optimaal te laten functioneren.

Orthomoleculaire voeding en voedingssupplementen kunnen in het algemeen zonder problemen gebruikt worden naast andere behandelingen zoals regulier geneeskundige behandelingen of bijvoorbeeld homeopathie. Toch kunnen soms orthomoleculaire middelen en reguliere medicijnen elkaars werking beïnvloeden. Het is daarom van belang dat een arts, apotheker of therapeut er van op de hoogte is wat je gebruikt.